Mensen die hooggevoelig zijn hebben een extra grote kans om een burn-out te krijgen. Als je je dan realiseert dat 1 op de 5 mensen hooggevoelig is dan vraagt dat naar mijn idee om aandacht.
Als je hooggevoelig bent:
- Ben je gevoelig voor prikkels en daarmee snel overprikkeld
- ben je perfectionistisch en hou je niet van fouten maken
- voel je je snel opgejaagd als je veel dingen in een korte tijd moet doen
- ben je erg gevoelig voor de emoties van anderen
- trek je alle opmerkingen over jou, je heel erg persoonlijk aan
- kun je niet zo goed omgaan met veranderingen
- ben je loyaal aan je werkgever en staat je geweten je niet toe onder de maat te presteren
- steek je soms je kop in het zand door prikkelende situaties te vermijden
- heb je het gevoel dat anderen jou niet zien staan en offer je jezelf vaak op.
- Overprikkeling. Doordat je sneller overprikkeld raakt kan een kantoortuin funest voor je zijn.De hele dag door rinkelende telefoons, skype gesprekken en pratende mensen (om nog maar niet over de spanningen te praten). Durf het om dit aan te geven. Zoek een rustige plek op als je voelt dat het teveel wordt. Maak het bespreekbaar met HR.
- Sluit je af voor prikkels van buitenaf. Focus je op wat er voor je neus gebeurt. Je hoeft niet alles te horen en te zien. Als het echt belangrijk is betrekken ze je er wel bij. Hierbij een link naar een afschermings-meditatie, zodat je je beter kan afsluiten voor prikkels van buitenaf.
- Bewaak je grenzen In de huidige maatschappij ligt de lat hoog, menig bedrijf is enorm prestatie gericht. Het is belangrijk dat je je grenzen bewaakt. Het is simpelweg niet mogelijk om constant een “ tandje erbij” te doen. Niemand is erbij gebaat als je burn-out krijgt.
- Niet perfect is ook goed Hooggevoeligheid en perfectionisme zijn 2 handen op één buik. Er is niets mis met perfectionistisch zijn, maar je bent een mens en geen robot. Je mag fouten maken. Door altijd alles perfect te willen doen zorg je er zelf voor dat je werk nooit klaar is en de “to do” lijst steeds langer wordt. Een burn-out ligt op de loer al je jezelf blijft overbelasten.
- Waar ligt je grens? Dit is waarschijnlijk een moeilijke vraag als je hooggevoelig bent.De kans is groot dat je altijd wil voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dit vergroot de kans op een burn-out. Op den duur ben je alleen nog maar bezig om na te denken wat je leidinggevende of je collega’s van je prestaties zullen vinden en loop je continu op je tenen om daaraan te voldoen.Hoe moeilijk ook, jij bent het waard om zelf je grens te bepalen. Geen idee hoe? Gun het jezelf om hulp te zoeken, jij bent het waard om je grenzen te hebben.
- Durf “Nee” te zeggen Zoals boven genoemd is de kans groot dat je graag aan de verwachtingen van anderen wil voldoen. Geef je jezelf even bedenktijd als er een vraag wordt gesteld. Mocht je toch te snel “JA” hebben gezegd, geen probleem. Je hebt altijd een keuze om erop terug te komen.
- Ambitie Heb jij een enorme ambitie? Iedere jaar een treetje hoger? We worden opgevoed dat het heel normaal is om een carrièretijger te zijn. Uitspraken als “het leven is hard werken” zijn aan de orde van de dag! Maar zeg nou eens eerlijk, wil je dit echt of wil je je bewijzen? En zo ja, voor wie dan? Als ambitie vanuit jouw intrinsieke motivatie komt is er niets mis mee. Zodra je je wil bewijzen voor iemand anders dan is de kans groot dat je over je grenzen gaat en jezelf op den duur voorbij loopt.
- Luister naar je signalen van je lijf Ik was een carrièretijger, het moest steeds meer en steeds beter. Mijn lichaam gaf allerlei signalen. Mijn lichaam had rust nodig. Mijn lichaam was op. Om eerlijk te zijn heb ik de signalen gevoeld, maar er niet naar gehandeld. Ik had geen tijd…ik moest nog zoveel Een burn-out heeft me 2 jaar gekost..hoezo geen tijd? Luister lieve mensen naar de signalen van je lijf en nog belangrijker handel ernaar!
- Meditatie en mindfulness Als je steeds over je grenzen gaat, kan het zijn dat je het contact met jezelf kwijt raakt. Je leeft op je adrenaline, waardoor je je vermoeidheid niet meer voelt. Dit hoeft niet verder uitgelegd te worden dat dit erg ongezond is. Meditatie en mindfulness kunnen je helpen om weer in contact te komen met je lijf, zodat je beter voelt wat je nodig hebt.
- Balans Het is niet erg om het druk te hebben, als je maar weet dat er ook weer rustigere momenten komen. Momenten waarin je je kan opladen, kan ontspannen.Heb jij nog tips over dit onderwerp? Voel je vrij om hieronder een reactie te plaatsten. Het is fijn om met elkaar te delen en tips uit te wisselen.