HSP is de afkorting voor high sensitive people.

In Nederland worden de woorden hoogsensitief, hoog sensitief persoon, hooggevoelig en gewoon de afkorting HSP gebruikt. In deze blog lees je over het ontstaan van het begrip, wat het inhoudt en de kenmerken van HSP. Graag deel ik je ook mijn verhaal.

Waar en wanneer is de term HSP ontstaan?

in 1996 introduceerde de Amerikaanse onderzoeks psycholoog Elaine Aron het begrip High sensitive person. In het Nederlands worden de woorden hoog sensitief persoon en hooggevoelig gebruikt of de afkorting HSP. Marian van den Beuken gebruikt de term fijn besnaard, wat ik zelf een hele mooie term vind.

Wat is hooggevoeligheid?

Het is een aangeboren eigenschap die bij 20-25% van de bevolking voorkomt.

Hoog sensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en de hersenen werken sterker op een dieper niveau.

Daarnaast hebben HSP-ers een relatief open energieveld, wat over stimulatie tot gevolg kan hebben. Prikkels komen daardoor vaak extra binnen, dat maakt dat men niet goed functioneert bij een teveel aan prikkels. Denk aan feestjes, harde geluiden of kantoortuinen.

Hoog sensitieve personen herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken:

  • Empathisch
  • Oppikken van subtiele signalen
  • Van nature naar buiten gericht
  • Gevoelig zenuwstelsel
  • Scherpere zintuigen
  • Hersenen werken sterker en op dieper niveau
  • Emotioneel ontvankelijk
  • Grenzen stellen is niet vanzelfsprekend
  • Zet de ander vaak boven zichzelf
  • Sterk verantwoordelijkheidsgevoel

Hoe ik ontdekte dat ik HSP was

Zelf kwam ik tijdens mijn burn-out in 2012 erachter dat ik hoog sensitief ben. Iemand gaf me een boek en al na een paar bladzijdes viel mijn mond open en rolde de tranen over mijn wangen. Dit was op mijn lijf geschreven! Ik herkende de kenmerken van HSP, ik herkende de “struggle”, ik herkende de “highs en lows” ik herkende dat ook ik me altijd al anders had gevoeld, ik herkende het niet anders willen zijn…

Zelf vond ik de boeken van Elaine Aron erg wetenschappelijk. Ik ging “aan” van de boeken waarover en met gevoel werd geschreven. Mijn favoriet blijft het boek van Marian van den Beuken: Het geluk van hooggevoeligheid (HSP).

Ik heb zo’n beetje alles op het gebied van HSP gelezen. Het werd een reis naar binnen, naar mijn binnenwereld. Ik ging zien en snappen hoe ik beschermings mechanismes om me heen had ontwikkeld. Hoe ik steeds verder weg was gegaan bij mezelf, me had aangepast. Dat maakte me onzeker en gevoelsmatig klein. Al heel lang had ik het gevoel dat ik in een doolhof was beland en naar de nooduitgang zocht. Mijn burn-out was noodzakelijk om hier een kentering in te brengen en nu ben ik daar zo dankbaar voor.

Door dit hele proces kwam ik weer in contact met mijn voelen. En juist dat voelen is een grote kwaliteit van HSP. Alleen wordt dat vaak in de wereld niet zo gezien. We leven in een wereld die gedomineerd wordt door hoofdzaken. Dat maakt dat veel HSP-ers zich niet gezien en gehoord voelen, maar weet dat jouw kwaliteiten het verschil maken in de wereld. Hoe meer je deze kwaliteiten zelf weet te waarderen, hoe meer je een inspirator bent voor velen.

Wanneer je weer echt bij je gevoel bent, voel je in iedere vezel van je lijf dat je leeft.

Gevoelens werken voor mij als een soort kompas. Ze geven kleur aan mijn leven, ze maken me duidelijk wat ik écht wil en belangrijk vindt.

Zo werd voor mij heel duidelijk na mijn burn-out dat ik mensen wilde inspireren en coachen. Laten ervaren hoe mooi de weg van hoofd naar hart is of anders gezegd van denken naar voelen. Van angst naar liefde. Hieruit is Studio Zijn geboren, een plek waar ik recht vanuit mijn hart mensen begeleid om hun mooiste leven te leven.

Mijn gevoel zet ik ten volle in tijdens mijn werk als bewustzijnscoach. Door mijn invoelend vermogen weet ik wat prioriteit heeft bij de client of welke techniek ik het beste kan gebruiken.

En dit is wat ik jou ook zo gun om je HSP-kwaliteiten ten volle te leven.

Dagelijks zie ik in mijn praktijk hoeveel geblokkeerde sensitieve potentie er is. Hoe zou het zijn als deze potentie vrij zou komen? Het gaat me niet over de hooggevoeligheid op zich, het gaat me om de prachtige kwaliteiten die hsp-ers in zich hebben. Deze kwaliteiten zijn vaak ondergesneeuwd, omdat ze niet begrepen worden. Aanpassing is dan een logisch gevolg en maakt dat je steeds verder weggaat van je ware zelf, dat maakt je gevoelsmatig klein en onzeker. Ik voel het als mijn missie om hier verandering in te brengen en je weer te laten herinneren wie je diep van binnen bent.