Mensen beginnen nu pas te beseffen dat ze niet alleen hun lichaam fit en gezond moeten houden, maar ook hun geest. Dit kan door middel van meditatie. Regelmatig krijg ik de vraag: Mariet, ik wil ook wel gaan mediteren maar waar en hoe begin ik? Is het moeilijk? Mediteren is helemaal niet moeilijk, je kunt er heel veel over lezen, maar ik zou adviseren om het gewoon te gaan doen, het te gaan ervaren. Er zijn vele vormen van meditatie. De meest voorkomende is om te concentreren op één object of focuspunt. Hiermee brengen we onze mind tot zwijgen. Meer niet. Er zit verder niets achter dan simpelweg de tijd nemen om de geest tot rust te brengen. Een focuspunt wat veel gebruikt wordt is de ademhaling. Hoe begin je:
  1. Zorg dat je ergens bent waar je niet gestoord wordt.
  2. Ga rechtop op een (meditatie) kussen of stoel zitten. Beter niet liggen want is de kans aanwezig dat je in slaap valt.
  3. Je handen leg je in de schoot of op de bovenbenen
  4. Sluit je ogen
  5. Vooral in het begin zou ik voor een geleide meditatie kiezen, die niet langer dan 10 minuten duurt. Hierbij een link naar een gratis meditatie van 5 minuten.
Zie het zoals je naar de sportschool gaat om je spieren te trainen. Dit bouw je op en oefening baart kunst. Je kunt niet meteen 25 kilo tillen. Zo ook met meditatie, blijf oefenen. Je traint je mind. Je oefent in gewaar zijn in het moment, in focus houden. Je zult zien dat er allerlei gedachtes tussendoor komen, dat is normaal. De oefening zit hem erin om het op te merken en zonder oordeel weer terug te gaan naar je focus punt. En dan ineens..is er ff geen gedachte..is er rust. Heerlijk! En dan is de volgende uitdaging om bij de volgende meditatie geen verwachting te hebben.. nou dat valt niet mee kan ik je uit ervaring vertellen. Het is normaal om te denken:” vorige keer was het zo fijn, dat wil ik weer”. Maar hier zit nu juist de uitdaging, probeer er zonder verwachting weer in te gaan. Er zullen momenten zijn dat je gedachten niet te stoppen lijken.. gewoon doorgaan.. Geloof me het is het zooo waard om door te zetten, door te gaan. Lees hier wat het mij allemaal opgeleverd heeft! Heb je vragen, schroom niet om met te mailen. Ik help je graag!